ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΦΛΕΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗ
Η απόφραξη αμφιβληστροειδικής φλέβας αποτελέι τη δεύτερη συνηθέστερη αγγειακή πάθηση του οφθαλμού μετά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Προκαλείται από τη θρόμβωση ή στένωση των μικρών φλεβών του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τα οποία απομακρύνουν το αίμα από τον οφθαλμό και ανάλογα με την φλέβα που προσβάλλεται χωρίζεται σε κεντρική ή κλαδική απόφραξη.
Η απόφραξη φλέβας συμβαίνει συνήθως στον ένα οφθαλμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών τα οποία πάσχουν από συστηματικά (π.χ. διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία) ή οφθαλμικά νόσήματα (π.χ. γλαύκωμα και οφθαλμική υπερτονία).
Η νόσος εμφανίζεται με τη μορφή ετερόπλευρης, αιφνίδιας και ανώδυνης απώλειας όρασης ενώ δεν είναι σπάνιο, σε περιπτώσεις κλαδικής απόφραξης, να είναι ασυμπτωματική και να εντοπίζεται σε τυχαίο έλεγχο ρουτίνας.
Πέραν όμως από τις άμεσες συνέπειες της στην όραση, η απόφραξη αμφιβληστροειδικής φλέβας μπορεί να έχει και απώτερες σοβαρότατες επιπλοκές που να οδηγήσουν σε έναν τυφλό και επώδυνο οφθαλμό.
Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση της νόσου σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων.
Η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση μπορεί να γίνει, μετά από σχολαστικό έλεγχο, είτε με την εφαρμογή laser επί του αμφιβληστροειδούς, είτε με την ενδοϋαλοειδική έγχυση διαφόρων φαρμακευτικών παραγόντων.
Η ενδοϋαλοειδική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών παραγόντων τα τελευταία χρόνια βελτίωσε σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς.